Vsebina vaše košarice

ISKANJE PO TRGOVINI:

Elektronska obvestila

Če želite biti nekaj-krat letno obveščeni o "ŽELOD-ovih" novostih, zanimivostih in ugodnostih preko E-obvestil, ne zapuščajte strani brez, da VPIŠETE vaš E-naslov v spodnji okvirček in kliknite Prijava.

Novice

Četrtek, 04. marec 2021

Preselili smo se na prenovljeno spletno stran


Pozdravljeni,
v začetku meseca marca 2021 se je spletna stran in spletna trgovina www.zelod.si posodobila. 
Ista domena, vendar nova podoba,...

Več

Kje nas najdete


ŽELOD.SI, Irena Ekart s.p.

Obrežna ulica 1, 2000 Maribor

e: info@zelod.si,   


Uporaba želoda v preteklosti in danes


Uporaba želoda v prehrani v preteklosti

Kdaj se je začelo, lahko samo ugibamo? Po odkritjih sodeč, je človek uporabljal želod v prehrani že v davnini (kamena doba, antična grčija, indijanci).

Želod vsebuje: škrob, sladkor, čreslovine/tanin, beljakovine, maščobe, eterična olja in minerale (mangan, magnezij).

Izpostavljamo:


V Novicah gospodarskih, obertnijskih in narodskih stvari, leta 1855, številka 59, str. 233, prispevek Nasadba in reja hrstovega drevja, je bilo zapisano: Po Norvegiji meljejo želod v moko, ter pečejo kruh iz nje. O novejih časih žgejo ta želod, ter ga priporočajo namesto kave.


V knjigi Ljubiše Grlić-a Užitne divje rastline, leta 1980, str. 11-13, je zapisano: V nekaterih delih Makedonije so do prve svetovne vojne pekli kruh iz želodove moke. Želod so najprej spekli v ilovnati peči, ga zmleli in iz dobljene moke zameslili krušno testo. Na podoben način so plodove hrastov uporabljali v Karađorđevi Srbiji, Črni gori in Bosni. Še v prejšnjem stoletju so kruh iz želodove moke jedli kruh na Švedskem in Norveškem. V Nemčiji že več stoletij uporabljajo pražene hrastove želode kot kavni nadomestek, pri nas pa so želodovo kavo pili zlasti med prvo svetovno vojno (Bosna in Hercegovina in Kosovo).


Maria Ana Kolman je v svoji knjigi Drevesa Miti Legende Zdravilnost 1. del zapisalaArheološke najdbe kažejo, da so že v času 5000 let pr. n. št. iz želoda pekli kruh. Hrast so ponekod imenovali tudi kruhovec.

Pražen želod je antidiarotik, primeren tudi za otroke. Priporočali so ga pri škrofulozi (TBC, vnetju bezgavk), rahitisu in boleznih mehurja.


Richard Willfort je v svoji knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba: Želodovo kavo posebno priporočajo pri rahitisu, škrofeljnih, driski in boleznih mehuja. Ljudje, ki so preveč suhi ali ki se nagibajo k oteklim bezgavkam, ekcemom in očesnim katarjem, naj pijejo redno najmanj 1 do 2-krat na teden želodovo kavo in bolezen se bo kmalu izboljšala.


Uporaba želoda v prehrani danes

Vse bolj se zavedamo, da nam narava ponuja najboljše. Kar smo, sicer za nekaj časa pozabili, ponovno pridobiva na veljavi.

Izpostavljamo:


Pozitivni učinki, ki naj bi jih imela želodava kava so objavljeni na sledečih povezavah:

 http://www.glas-slavonije.hr/261153/16/Hrastov-prasak-hrana-i-lijek

http://www.bilje-zdravlje.com

https://healthyfocus.org/health-benefits-of-acorns/

https://www.organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/acorns.html

Kratek povzetek.

Želodova kava naj bi pomagala:

- izboljšati krvno sliko, tako da uravnava železo v človeškem telesu,

- proti rahitisu pri otrocih in mladostnikih,

- zmanjšati protin/putiko in bolečine v sklepih, še posebej pri ženskah po 40 letu,

- lajšati simptome žensk z menstruacijskimi težavami, 

- urejati probleme s prebavo (vetrovi, slaba prebava, driska), 

- proti zunanjim in notranjim hemoroidom, 

- proti nervozi in nespečnosti,

- normalizirati krvni tlak in zmanjšuje zvišano raven holesterola in trigliceridov. 

In še opozorilo, ker narašča število alergij na splošno. Do sedaj še nisem slišala, da bi bil kdo alergičen na želod, vendar previdnosti nikoli ni odveč. Test ali ste alergični na želod (želodovo kavo/želodovo moko) opravite tako, da malo želodove kave/moke podrgnete po ustnicah in jeziku. Počakate na reakcijo.  


Želodovi piškoti iz Grčije. Gre za posebno vrsto hrasta, katerega plod so ogromni želodi, ki rastejo samo na tem otoku. Spletna stran je vredna ogleda, saj je vzoren primer delovanja lokalne skupnosti na otoku Kea v Grčiji, kako  lahko "darove narave" uporabimo za trajen vir dohodka.Glejte povezavo http://www.oakmeal.com


Širši spekter uporabe želoda, vrste bolota, boste našli na Portugalskem. Želod te vrste lahko spečemo kot kostanj. Kaj vse ponujajo:  moko, piškote in kruh, vegetarianske želodove krokete in vegetarianske želodove burgerje. 

 Glejte povezavo http://www.herdadedofreixodomeio.com.


Zanimivost iz Kuharske enciklopedije (drugi del), Založbe Mobdiran: Iz želoda se pridobiva tudi želodov sladkor, ki se uporablja v živilski industriji.


V Koreji so s predelavo želoda naredili korak naprej. Prečistili so želodovo moko v škrob. Želodov škrob uporabljajo tako da na 5 skodelic vode dodajo 1 skodelico želodovega škroba. Tako dobijo jed, ki jo imenujejo "acorn jelly", kar v prevodu pomeni želodov žele. Uporabljajo ga kot prilogo k različnim zelenjavnim ali mesnim jedem.Spletno trgovino poganja - Moja Košarica