Elektronska obvestila
Novice
Četrtek, 04. marec 2021
Preselili smo se na prenovljeno spletno stran
Pozdravljeni,
v začetku meseca marca 2021 se je spletna stran in spletna trgovina www.zelod.si posodobila.
Ista domena, vendar nova podoba,...
Četrtek, 29. junij 2017
Mlečni kruh z deležem želodove moke
Pozdravljeni,
tokrat smo pripravili mlečni kruh z deležem želodove moke (460g).
Recept je prirejen po Kuharski enciklopediji; 3200 kuharskih receptov; Državna založba Slovenije;1967.
Sestavine:
300g (pšenične) moke,
160g želodove moke,
4,5 dcl mleka,
1 žlica sladkorja,
žilčka cimeta,
1/4 žličke naribanega muškatnega oreščka,
naribana lupina 1/2 limone,
sol,
25g surovega masla,
1 rumenjak za testo in 1 rumenjak za namaz preden damo kruh v pečico,
7g kvasa.
Priprava:
v 0,5 dcl mlačnega mleka zdrobimo kvas, dodamo čajno žličko sladkorja in potresemo z žlico moke. Postavimo na toplo, da vzhaja. Rahlo segrejemo mleko in v njem raztopimo žlico sladkorja.
V posodo za mešanje presejemo (pšenično) moko, želodovo moko, dodamo cimet in muškatni orešček, na koščke narezano surovo maslo, ki ga z rokami vtremo v moko, rumenjak, postavljen kvas, sol, limonino lupino. Tej zmesi postopoma prilivamo oslajeno mleko, zamesimo testo. Mesimo tako dolgo dokler se testo ne loči od posode in se na testu pojavijo mehurčki. Tako pripravljeno testo pokrijemo in postavimo na toplo, da počasi vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga ponovno zamesimo, oblikujemo v krog in postavimo na pekač s peki papirjem. Tako pripravljeno testo ponovno pokrijemo in postavimo na toplo za cca. 15 min. Nato ga na vrhu zarežemo in namažemo z raztepenim rumenjakom. Kruh damo v dobro razgreto pečico 240°C za približno 10 min, nato pečemo pri 180°C še od 30 do 40 minut oz. tako dolgo, da se lepo zapeče.
Ko je kruh pečen, ga postavimo na rešetko ali desko, pokrijemo, da se počasi ohladi.