Elektronska obvestila
Novice
Četrtek, 04. marec 2021
Preselili smo se na prenovljeno spletno stran
Pozdravljeni,
v začetku meseca marca 2021 se je spletna stran in spletna trgovina www.zelod.si posodobila.
Ista domena, vendar nova podoba,...
Četrtek, 27. junij 2019
Nekaj za prigriznit. Krhko ali pekoče.
Pozdravljeni,
je poletni čas in več hodimo na okrog - na izlete, kopanje ali pohode. Za takšne priložnosti si lahko pripravimo, in vzamemo s sabo, različne prigrizke.
Meni sta všeč ta dva (recept zanju je bil objavljen že pred približno dvema letoma).
Želodovi trikotniki (kruhki), ki jih pripravimo v cca. 30 min.
Sestavine za 10-12 kosov:
- 1 skodelica moke,
- 1/2 skodelice želodove moke,
- 1 1/2 žličke pecilnega praška,
- 1/3 žličke sode bikarbone,
- 1/2 žličke soli,
- 3 žlice razmehčanega masla,
- 6 žlic mleka.
V posodo presejemo moko, skupaj z želodovo moko, pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo. Dodamo maslo in ga z rokami vtremo v moko, nato dodamo še mleko in zamesimo testo. Na pomokani površini ga dobro pregnetemo. Testo razvaljamo na 1 cm in razrežemo na trikotnike. Kose položimo na peki papir in pečemo v razgreti pečici na 220°C približno 10 min.
Prigrizki so krhki in zelo prijetnega okusa.
IN
Želodove pikantne sirove palčke
Sestavine, ki jih potrebujemo:
- 2/3 skodelice moke,
- 1/3 skodelice želodove moke,
- malo svežega čilija, drobno na sesekljanega (namesto svežega čilija lahko uporabite kajensko papriko),
- sol,
- mleta kumina,
- 2/3 skodelice naribanega sira,
- 3 ali 4 žlice zmehčanega masla,
- 1 žličko gorčice,
- 1 jajce,
- 5 ali 6 žlic mrzle vode,
- nekaj kapljic olivnega olja.
Moko, želodovo moko, sol, malo sesekljanega čilija, kumino in nariban sir damo v skledo. Dodamo zmehčano maslo in ga z rokami vtremo v omenjene sestavine. Dodamo jajce zmešano z gorčico. Na koncu dodamo 5 ali 6 žlic mrzle vode. Testo dobro pregnetemo. Testo naoljimo z nekaj kapljicami olivnega olja, pokrijemo in za eno uro postavimo v hladilnik.
Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga na malo pomokani površini razvaljamo na 3-5 milimetre debelo. Izrežemo palčke z pizza nožem in jih položimo na peki papir. Pečemo v ogreti pečici pri 200°C približno 7 do 10 minut.
Oba prigrizka lahko ponudimo samostojno ali z različni namazi.
Več receptov najdete v knjižici z Recepti in Namigi
Želim vam lep in prijeten četrkov dan.
Lp, Irena